Adjukössze: Önállóan lakni - közösségben élni

 

Képzeld el, hogy megszabják neked, mikor kelj fel, feküdj le, kivel lakjál egy szobában, mikor és hova mehetsz és meddig. Pedig már rég nem vagy gyerek, és bűnt sem követtél el. Akkor ilyen nincs! - mondod. Mégis, ma Magyarországon több ezer ember él ilyen körülmények között és az egyetlen „bűnük” az, hogy fogyatékkal élnek. Azt mondják, azért van erre szükség, mert nem önellátók. És erre való hivatkozással az önrendelkezési jogukat is megvonják.

Mi kell ahhoz, hogy mi, mozgáskorlátozott emberek is önállóan élhessünk?

Az Önállóan lakni – közösségben élni csapat tagjaiként azon dolgozunk, hogy felmérjük, mi kell ahhoz, hogy egy mozgáskorlátozott ember önállóan élhessen. Reményeink szerint ez a munka nemcsak a mozgáskorlátozottak, hanem más fogyatékos emberek számára is hasznos eredményekkel szolgál. Csapatunk tíz mozgássérült kutatóból és három szövetségesből áll. A mozgássérült kutatók számára ez a kérdés létfontosságú és életük során mindegyikük akár többször is szembekerült ezzel a problémával.

A kutatás során az érintettek és szakemberek körében végzünk széleskörű felmérést kérdőívek, interjúk és adatkérések formájában.

A részvételi akciókutatás annyiban különbözik minden más kutatástól, hogy nem elégszünk meg azzal, ha valami igazságtalanságot találunk a világban, hanem minél többféle emberhez juttatjuk el eredményeinket és meg is akarjuk változtatni azt, amit problémának látunk.

Kutatásunk kapcsán már akadálymentesítettük az Auróra közösségi házat, kialakítottunk egy mozgássérült-parkolót, és több tüntetésen, konferencián és kerekasztalban beszéltünk a mozgássérült emberek lakhatásának nehézségeiről. Egyik legfontosabb feladatunk, hogy önmagunk példájából kiindulva bátor, cselekvő és önálló emberként mutatjuk be a mozgássérült embereket és ezzel másokat is arra ösztönzünk, hogy álljanak ki az önálló élethez való jogukért.

Segíts nekünk, hogy sikerrel járjunk!

A kutatást 2016 szeptemberében kezdtük és 2017 nyarán fejezzük be. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben tudjunk információkat szerezni és az eredményeinket a lehető legtöbb emberhez el tudjuk juttatni, a te segítségedre is szükségünk van!

Kutatásunk eredménye és a munkánk hozzájárul ahhoz, hogy minden mozgáskorlátozott ember élete könnyebb legyen.

Mit támogatsz?

Adományoddal a kérdőíveink elkészítését és sokszorosítását, a szükséges adatigénylést, az interjúk és a hozzájuk szükséges utazások költségeit, valamint a kutatási eredményeink terjesztését támogatod.

Mennyivel segíts?

1000 Ft adománnyal nyomtatási és fénymásolási költségeinkhez,
5000 Ft adománnyal útiköltséghez és
10000 Ft adománnyal a kutatásunk eredményeinek terjesztéséhez
segítesz hozzá minket!

Facebook oldalunk

Köszönetképpen
 
Minden támogatót értesíteni fogunk a gyűjtés eredményéről. Tanulmányútjainkról és egyéb eredményeinkről pedig a munkánkat követő fotográfus képeit fogjuk kirakni.
 
Ha 5000 Ft-tal vagy afölött támogatod munkánkat, előzetes egyeztetés után szeretettel várunk az egyik szervezési találkozónkra is, hogy személyesen is megismerkedhessünk egymással!

Itt támogathatsz minket! >>>