Barion Pixel

Tudástár

Küldetésünk

A Közélet Iskolája idén ünnepelte az ötödik szülinapját – vagyis már fél évtizede dolgozunk azért, hogy

·         Magyarországon a kirekesztett állampolgárok is aktívan részt tudjanak venni a közéletben

·         az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközei minél szélesebb körben elérhetőek legyenek

·          megerősödjenek a társadalmi mozgalmak

·         a civil szervezetek tudatosan és demokratikusan működve tegyenek a társadalmi igazságosságért.

Mert a tudás erőt ad!

Oktatás

2019-ben 21 képzést tartottunk összesen 600 résztvevővel, ami hatalmas növekedés a tavalyi 450 résztvevőhöz képest. Nem csak résztvevőink száma nőtt: idén már összesen tizennyolc aktivista tanárral dolgoztunk együtt az Iskolában.

Idén ősszel mutatkoztak be a képzési íveink: vagyis tematikusan összefűztük az egymásra épülő képzéseket. Így az Elnyomás arcai, a Hogyan szervezzünk csoportot?, a Bázisépítés és érdekvédelem, és a Stratégiai tervezés képzések alkotják például a Szerveződés alapjai nevű képzési ívet. Ekkor használtunk először Közélet Iskolája Útlevelet. Ebbe a kis füzetbe kapnak a résztvevők minden elvégzett képzés után egy újabb pecsétet, és itt követhetik azt is, hogy hol tartanak a tematikusan egymásra épülő képzések elvégzésében.

A 2018-19-es tanévben megtartottuk és továbbfejlesztettük több korábbi képzésünket, többek között a Fotózás és aktivizmus, A felszabadítás pedagógiája ésa Média az érdekvédelemben képzést is.

Emellett közösségünk igényei alapján belevágtunk teljesen új képzésekbe is. Ilyen volt az Aktivista grafika és molinókészítés képzés, és az Elnyomás arcai képzés a társadalmi egyenlőtlenségekről, ami a korábbi börtönökben tartott kurzusaink tartalmának átdolgozott változata.

Tavasszal kirándulást szerveztünk a kritikai pedagógia képzéseink résztvevőivel: közösen látogattunk el Bögötére, ahol a XX. század elején Battyhány Ervin anarchista iskolát szervezett a parasztok gyermekeinek, amiről a korai magyar kritikai pedagógia példájaként tanultunk közösen.

Idén is folytattuk a munkát azért, hogy az önkormányzati választásokba civilek és aktivisták is hatékonyan részt tudjanak venni, akár saját jelöltek indításával, akár más kapcsolódó kampánnyal vagy akcióval. 2019 elején Közös városunk nemzetközi konferenciát tartottunk, ahol összesen 11 beszélgetést és műhelyt szerveztünk magyar és külföldi résztvevőkkel, folyamatos szinkrontolmácsolással. A konferencián összesen mintegy 300 ember vett részt. Az eseményhez kapcsolódóan egynapos képzést is tartottunk Az önkormányzat mi vagyunk! címmel a 2019-es önkormányzati választásokra készülő civil szervezetek tagjainak. A Civil Kollégium Alapítvánnyal együtt szintén egynapos kampányindító műhelyfoglalkozást tartottunk az érdeklődő szervezeteknek, majd novemberben a választás után a képzések résztvevőivel egynapos értékelő találkozót is szerveztünk, szintén a CKA-val közösen.

Filmklubok

2019-ben is fontosak voltak számunkra a kisebb elköteleződést igénylő ismeretterjesztő programok, hogy minél több ember ismerje meg a munkánkat és az általunk képviselt értékeket. Tavasszal folytattuk az egész tanéves Magyar mozgalmak filmklubot, ősszel pedig négyalkalmas Kelet-európai mozgalmak filmklubot tartottunk. Az utóbbival célunk az volt, hogy a mai magyar szerveződéseket motiválják a kelet-európai példák. A kilenc alkalmon összesen kétszáz résztvevő volt.

Miskolcon is elindultak a Közélet Iskolája programjai

Ötévesen úgy éreztük, készen áll az Iskola, hogy új terepen is megvesse a lábát, ezért elkezdtünk Miskolcon is programokat szervezni, és azon dolgozni, hogy elindulhasson a Közélet Iskolája első vidéki szervezete. Álmunk az, hogy Miskolcon egy helyi beágyazottságú iskola működjön, ahol miskolciak tanítanak miskolciakat a helyi igényekre és tudásokra szabva.

2019 folyamán beszélgettünk több mint 10 szervezet képviselőjével, hogy minél inkább megismerjük Miskolcot és az önszerveződő emberek igényeit. Ezen kívül elkezdtünk bemutatkozó programokat szervezni a városban. Sikerrel tartottuk meg több képzésünket is, a Hogyan szervezzünk csoportot? és a Fotózás és aktivizmus képzést, valamint egy év kihagyás után Miskolcon tartottuk újra a Jogaid nem védik meg magukat! című állampolgári jogokról szóló képzésünket. Öt filmklubot is tartottunk mozgalmi sikerekről és önszerveződésről Miskolcon, amin kb. 60 ember fordult meg.

A képzéseink és eseményeink továbbra is ingyenesek Budapesten és Miskolcon is, amit nektek is köszönhetünk – hálásak vagyunk azoknak, akik szállásadóként, adománnyal vagy képzési hozzájárulással támogatják a munkánkat.

Részvételi akciókutatás

Ebben a tanévben jelent meg A kutatás felszabadító ereje – a részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata című kötetünk, ami egy hiánypótló módszertani kötet magyar nyelven. Eközben továbbra is logisztikai és szakmai segítséget nyújtottunk az Önállóan lakni – közösségben élni csoportnak, amely egy korábbi részvételi akciókutatásunkból nőtt ki. Valamint az év végén elkezdtük előkészíteni a 2020 januárjában elindult részvételi akciókutatásunkat is, amelynek címe Küzdelmeink története és jövője. Célja, hogy feltérképezze a rendszerváltás óta szerveződő társadalmi mozgalmakat a méltó megélhetés és a fenntarthatóság területén.

Stratégiai tervezés

2019 során négy civil szervezetnek segítettünk stratégiai tervezésben, és abban, hogy tudatosan, átgondoltan, és így valóban hatékonyan és eredményesen tudják végezni munkájukat.

Köszönjük a közös munkát a Másállapotot a Szülészetben, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Kerekdomb Egyesület és a NOSZA Egyesület a Nonprofit Szervezetek Jogaiért! szervezetek tagjainak.

Társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjtemény

Egy új tankönyvet adtunk ki idén, a Társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjteményt. A kötet közel 20 olyan társadalomtudományos szöveget tartalmaz köznapi nyelvre fordítva, amit korábban a börtönökben tartott kurzusainkon és 2019-től az Elnyomás arcai képzésünkön használunk. A kötet szövegei alkalmasak képzési anyagnak, a honlapunkon pedig óravázlatokat is közzétettünk, amik ötleteket adnak a felhasználásukhoz.

Játékosítás

Idén is folytattuk az utunkat a játszva tanulás felé. Saját aktivista társasjátékunk, a Szerveződj! már sok próbán átesett, és játékmestereknek is szerveztünk képzést, akik tudják külső helyszínekre vinni a társasjátékot. Ezen kívül lefordítottuk magyarra az Egységben az erő című aktivista játékot. A Szabad Október Fesztivál keretében aktivista társasjáték estet tartottunk, ahol önszerveződéssel és érdekvédelemmel kapcsolatos játékokat próbálhattak ki a résztvevők.

A csapatunk

2019-ben tovább épült a Közélet Iskolája csapata. Tessza, Ági és Anna a csapat állandó tagjai. Az év folyamán búcsút mondtunk Angélának és Istvánnak, és a csapatunk új tagja lett Vujovits Juli mint kommunikáció és irodavezető munkatársunk. Idén is számíthattunk a kuratóriumunk segítségére, és idén először tartottunk Képzőtalálkozót, ahol az összes aktivista tanár, akikkel együtt dolgozunk, közösen tudott beszélgetni arról, mit jelent nekik a Közélet Iskolája képzőjének lenni, és ötleteltünk azon is, hogy hogyan tudnánk jobban összehangolni a képzéseket, fejleszteni a pedagógiai módszertanunkat. Szövetséges szervezeteket is bevonunk a feladataink tervezésébe, ezért idén is összehívtuk a Tanácsadó Testületünket, hogy közösen vitassuk meg az iskolát érintő stratégiai kérdéseket, és hogy az önkormányzati választások eredményének tükrében mi a feladata a következő időszakban a Közélet Iskolájának.

Idén is segítették a munkánkat önkéntesek, akiknek nagy köszönettel tartozunk ezért mindenkinek, aki grafikai, rendezvényszervezői, technikai és fordítási segítséggel járultak hozzá ahhoz, hogy ilyen gördülékeny legyen ez az évünk.

 

Köszönjük hogy velünk voltál és segítetted a munkánkat 2019-ben is! Kérünk, ha teheted, támogasd továbbra is a Közélet Iskoláját és járulj hozzá a kirekesztett emberek állampolgárságának megerősödéséhez és a magyar demokrácia fejlődéséhez!

Itt olvashatsz bővebben arról, hogyan tudsz minket támogatni:

www.kozeletiskolaja.hu/page/tamogass-minket

Adód 1%-át is ajánld fel nekünk! Adószám: 18626654-1-41

Maradjunk kapcsolatban: 

facebook.com/KozeletIskolaja

kozeletiskolaja@gmail.com

instagram.com/kozeletiskolaja  

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás