Dühösen a legszebb a feminista filmklubban

 

2018. május 2-án első alkalommal rendezte meg a Közélet Iskolája a Feminista filmklubot, melynek során még két alkalommal lesznek megtekinthetőek a feminizmus témáját tárgyaló dokumentumfilmek eredeti nyelven, magyar felirattal. A kedd este levetített, Mary Dore által rendezett Dühösen a legszebb (She's Beautiful When She's Angry) egy 2014-ben készült dokumentumfilm, ami a mozgalom résztvevőivel készített interjúkon keresztül mutatja be a második hullámos feminizmus 1966-tól 1971-ig tartó, legtevékenyebb időszakát.

Az eredeti felvételeken megjelennek a megmozdulások máig legismertebb alakjai, mint például Betty Friedan vagy Gloria Steinem, azonban a középpontban mégis a mozgalomban jelentős szerepet betöltő, a legtöbbek számára ismeretlen nők és az ő kreativitásba csatornázott dühük marad. A számos interjúban nemcsak az aktivizmusok által elért sikerekről, de a konfliktusokról és a törésvonalakról is nyíltan beszélnek.

A vetítés után a film egyik maradandó tanulságaként emelték ki a résztvevők az önreflexió és az alázat képességének jelentőségét. A Dühösen a legszebb számos megszólaltatott szereplője beszélt a mozgalom irányításának nehézségeiről, hogy a vezető pozíciót betöltő nők között komoly feszültségeket szült egyfajta új stílus megtalálása, ami nem elnyomó, így érdemben különbözik attól, ami ellen együtt küzdenek. Másik fontos elemként a nők egymásra találása, a közös pontok felfedezése jelent meg – ahogy egyre több közös élményről tudtak beszélni egymással a film aktivistái, úgy vált egyre könnyebbé számukra az önhibáztatástól való megszabadulás. Annak a tudata, hogy mások is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a beszélgetésen résztvevők számára is megnyugtató élmény volt saját életükben. A másfélórás film legemlékezetesebb mondata pedig Alice Wolfsontól származik, aki a mozgalom mélyreható céljaival kapcsolatban így fogalmazott: „Mi nem egy szeletet akartunk a tortából. Mi meg akartuk változtatni a tortát.”

A Dühösen a legszebb megtekintése, és a lehetőség a vele kapcsolatos gondolatok megosztására rávilágított a sikeres aktivizmus olyan elemeire, mint a humor és művészet eszközeivel való figyelemfelkeltés, az ismeretek terjesztésének fontossága, illetve olyan közösségek létrehozása, melyekben a résztvevők jól érzik magukat, így valóban szívesen veszik ki a részüket a közös célok elérésében. Ezeket a tanulságokat pedig a Magyarországon működő szervezetek is felhasználhatják.

A filmklub legközelebbi eseményén, május 16-án a Torz képviselet (Miss/representation)  című filmet vetítik 18.00 órakor az Aurórában.

Maráczi Fanni