Felhívás részvételre! Küzdelmeink története és jövője: mit tanulhatunk a rendszerváltás utáni társadalmi mozgalmakból?

rak illusztráció
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amelynek célja, hogy erősítse az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon. Legújabb részvételi akciókutatásunk célja, hogy közösen feltérképezzük a rendszerváltás óta szerveződő társadalmi mozgalmakat, inspirációt adjunk a mai mozgalmaknak és szerveződéseknek, és felderítsük, hogy mit tanulhatunk elődeink nehézségeiből és sikereiből. A két kiemelt témánk a fenntarthatóság és környezetvédelem és a méltó megélhetés lesz, hiszen ez a két terület alapjaiban és hosszú távon határozza meg a mindennapjainkat.

Kiket várunk? Olyan Budapesten élő aktivistákat, akik valamely szervezet vagy közösség tagjakénta fenti témákkal foglalkoznak, és szívesen részt vesznek egy 12 hónapos közös kutatási és tanulási folyamatban. Célunk, hogy a kutatás során megszerzett tudást a résztvevők saját szervezetük, közösségük munkájában kamatoztassák.

A jelentkezéshez nincs szükség semmilyen előképzettségre, vagy előzetes kutatási tapasztalatra. A kutatócsapat tagjai szerény havi ösztöndíjban, valamint a képzések és a kutatási találkozók során ellátásban részesülnek.

A kutatás egy háromnapos képzéssel kezdődik, melynek időpontja 2020. január 10-11-12. A képzésen a részvétel kötelező, így csak olyanok jelentkezését várjuk, akik meg tudják oldani, hogy ezeken a napokon ott legyenek az Auróra közösségi házban (1084 Budapest, Auróra utca 11.). A kutatás 2020. decemberéig tart. A kutatás várhatóan átlagosan heti 6 óra elfoglaltságot jelent, ami magában foglalja a részvételt a hetente egyszer tartott kutatási találkozókon, és az otthon végzett feladatokat is. A kutatási találkozók időpontját a csoport közösen határozza majd meg, a találkozók helyszíne akadálymentes.

A jelentkezés módja: emailben a kozeletiskolaja@gmail.com címre. A jelentkezésben szerepeljen név, email cím, telefonszám, valamint egy rövid bemutatkozás/motivációs levél a következő kérdésekről:

1) tapasztalat a társadalmi szerveződéssel

2) miért érdekli a kutatásban való részvétel

3) hogyan fogja tudni hasznosítani a kutatás eredményeit közösségében.

Jelentkezési határidő: 2019. november 15.

Az írásos jelentkezések alapján november 15. és december 15. között előre egyeztetett időpontokban személyes meghallgatást tartunk, amelynek során kiválasztjuk a kutatás végső résztvevőit.

A részvételi akciókutatásról itt lehet bővebben olvasni.

További információ és kapcsolat: 0630/6320407 (Molnár Zóra) www.kozeletiskolaja.hu; kozeletiskolaja@gmail.com

Kép az Önállóan lakni - közösségben élni részvételi akciókutatás csoportról

Fotó: Várady István

A programot a Rosa Luxemburg Stiftung támogatja.