Felszabadítás pedagógiája - képzés a Közélet Iskolájában

47094355904_43144a9d47_k
from közéletiskolája on Flickr

A kritikai pedagógia célja, hogy a közös tanulás segítségével az elnyomott emberek elemezni és értelmezni tudják saját társadalmi helyzetüket, fejlődjön a kritikai tudatosságuk és ezáltal képesek legyenek megváltoztatni az egyenlőtlen társadalmi viszonyokat. Ez az igazságosságra törekvő pedagógiai filozófia főként nem-formális pedagógiai módszereket használ és alapja az oktató és a résztvevő partnerségén alapuló és demokratikus tanulási folyamat. A hat nap folyamán a résztvevők a kritikai pedagógia alapelveiről, történetéről és módszereiről tanulnak interaktív módon, majd egyre nagyobb teret kapnak, hogy saját módszereiket és témáikat tervezzék meg és hozzák be a csoportmunkába.

A háromszor két napos képzésen a következő témákat dolgozzuk fel közösen:

-          Társadalmi egyenlőtlenségek, politikai részvétel és ezek oktatása

-          Részvételi akciókutatás, Fórum Színház és további interaktív részvételi módszerek

-          Példák a kritikai pedagógia alkalmazására Magyarországon és világszerte

-          Hogyan tudják a résztvevők gyakorlatban alkalmazni a tanultakat?

Miért gyere el?

-          Tapasztalt képzők és változatos módszerek, melyeket te is elsajátíthatsz

-          Elméleti tudás és pedagógiai gyakorlat egyensúlya

-          Sokszínű, befogadó és tenni akaró csoport

A képzés résztvevőinek a három kétnapos alkalom között meg kell valósítania egy tanítási gyakorlatot, aminek megtervezésében segítséget nyújtunk.

„Támogató, inspiráló, képessé tevő, biztonságos és hasznos folyamat volt.Úgy érzem, hogy ezt a szemléletet minél több helyre el kell juttatnom. -  korábbi résztvevő

Kiket várunk?

Olyan pedagógusokat, képzőket, önkénteseket, aktivistákat vagy a közösségi munka iránt érdeklődő embereket várunk, akik a társadalmi igazságosságért dolgoznak. Előnyben részesülnek azok, akik maguk is valamelyik hátrányos helyzetű csoport tagjai, illetve ha a pedagógiai munkát egy már meglévő csoportjukban tudják megvalósítani.

Mikor?

- Április 23-24. (péntek-szombat) 10-13 és 15-18h online

- Május 7-8. (péntek-szombat) 10-13 és 15-18h online

- Június 5-6. (szombat-vasárnap) 10-18 óra - azt reméljük, hogy már személyesen, de csak abban az esetben, ha biztonságosan meg tudjuk tartani

Hol?

Az első két alkalmat biztosan online Zoom találkozókon tartjuk a képzést, amihez szüksége lesz a résztvevőknek kamerával és mikrofonnal ellátott telefonra vagy számítógépre és stabil internetkapcsolatra.

Ha biztonságos lesz a személyes képzés júniusra, akkor a helyszín az Auróra közösségi ház lesz (Budapest 1084 Auróra utca 11.). Amennyiben nem lehetséges a személyes találkozó, akkor az utolsó alkalmat is online tartjuk meg. 

Jelentkezés ezen a linken vagy az oldal alján található űrlapon 2020. április 12-ig:  https://forms.gle/U74eXZ1tZU8scxpVA

Facebook esemény ide kattintva érhető el!

A képzést tartják:

Végh Panni: Kulturális antropológusként, tanárként végzett, trénerként és szakmai vezetőként dolgozik az Artemisszió Alapítványnál, főként alkalmazott művészeti programokban.

Udvarhelyi Tessza: Kulturális antropológus és környezetpszichológus, a Közélet Iskolája alapítója. Közel 20 éve dolgozik civil szervezetekkel és társadalmi mozgalmakkal. Tréneri tapasztalatát az Artemisszió Alapítványban, aktivista és érdekvédelmi tapasztalatait pedig A Város Mindenkié csoportban szerezte.

Fernengel Ági: Szociológus, a Közélet Iskolája szakmai vezetője és képzője. Kritikai társadalomelmélettel, és állampolgári és politikai oktatással foglalkozik. A Deviszont Közösségi Tér társalapítója, ami újszerű állampolgári oktatási és kritikai pedagógiai program szakközépiskolásoknak.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 50.000 Ft/fő részvételi díjat vagy annak egy részét, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek. A képzés alatt ebédet, valamint szükség esetén gyermekfelügyeletet, utazási támogatást és szállást is biztosítunk. A képzés helyszíne fizikailag akadálymentesített.

Kapcsolat: www.kozeletiskolaja.hu, kozeletiskolaja@gmail.com0620 550 1561

Jelentkezési lap