Indul a kelet-európai mozgalmak filmklub!

kelet-európai filmklub 2019 ősz
from közéletiskolája on Flickr

Az őszi filmklub sorozatunkban Kelet-Európában sikeres társadalmi mozgalmak és érdekvédelmi szerveződések történetét ismerhetjük meg. Mitől váltak nagy hatásúvá? Milyen akadályokon lendültek át? Mik a kollektív cselekvés és szerveződés hatékony stratégiái? A vetítés után meghívott vendégekkel közösen beszélgetünk a filmről és annak hazai vonatkozásairól.

A filmklubot a Közélet Iskolája szervezi, ami közösségi oktatóközpontként támogatja az állampolgári önszerveződést, és tesz azért, hogy mindenki részt tud venni a közéletben és hatékonyan tudja képviselni az érdekeit.

  A filmvetítések ingyenesek és nyilvánosak, előzetes regisztráció nem szükséges.

  Mindegyik filmet eredeti nyelven, magyar felirattal mutatjuk be.

  A filmklub helyszíne (Budapest, Auróra utca 11.) fizikailag akadálymentesített. .

VERESPATAK, EGY FALU A SZAKADÉK SZÉLÉN

Kelet-európai mozgalmak filmklub / Románia

Verespatak (Roșia Montană), egy erdélyi falu nyugalmát 2013-ban egy bányászcég zavarja meg. A kanadai befektetők pénzelte bányászok aranyat keresnek a település alatti sziklákban és a kormány egy felháborító bányatörvényt készült megszavazni a parlamentben. Európa egyik legnagyobb aranylelőhelyéhez való hozzáféréshez a házak jelentős részét le kellene rombolni Verespatakon. A helyiek lakhatása veszélybe kerül, ám egy kicsi, de annál elszántabb csoport csatába száll, hogy minden áron megvédjék otthonukat. Az esetet követően hatalmas tüntetéssorozat kezdődött Romániában, mely kísérletet tett arra, hogy a bányaberuházás témáját ügy tágabb, antikapitalista kontextusban értelmezze.

Mikor? 2019. szeptember 18. szerda 18:00-21:00

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

A film utáni közös beszélgetést a kolozsvári Szem csoport moderálja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2102036013423835/

 

A NŐK SZTRÁJKJA FOLYTATÓDIK

Kelet-európai mozgalmak filmklub / Lengyelország

Lengyelországban a rendszerváltást követően számos bölcsődét és óvodát zártak be, ami jelentős terhet rótt a nőkre. A szociális szférában dolgozó munkavállalók bére nem növekedett, mivel a poznańi városvezetés inkább egy stadion építésére költötte forrásait. Erre válaszul szerveződtek meg 2011-ben egy szakszervezet részeként a helyi óvodai és bölcsődei dolgozók. A film azt mutatja be, hogy hogyan jutottak el követeléseikkel a zárt ajtóktól a látványos utcai és városházi akciókig, majd hogyan váltak 2016-ra az abortusztörvény szigorítása ellen szervezett Fekete tüntetések szervezőivé is. A filmben maguk a résztvevők fogalmazzák meg, hogyan ismerték fel az általuk otthon és a munkahelyen végzett gondoskodó munka rendszerszintű társadalmi összefüggéseit.

Mikor? 2019. október 16. szerda 18:00-21:00

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

A film utáni közös beszélgetést Merényi Miklós moderálja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/374427783262205/

 

HARC A SZÉN ELLEN & A KLÍMAMOZGALOM BELÜLRŐL

Kelet-európai mozgalmak filmklub / Csehország

A két film a 2015-ben Németországból induló, és Csehországban néhány év alatt az egyik legjelentősebb aktivista közösséggé fejlődő, friss és sokszor radikális eszközöket alkalmazó, klímaváltozás-ellenes mozgalmakat mutatja be. A német Ende Gelände (Itt a vége) és a cseh Limity jsme my (Mi vagyunk a limit) csoport aktivistái zászlajukra a szénbányászat elleni küzdelmet tűzték. Megmozdulásaik során a közvetlen akció eszközeivel a szénbányák működősét akadályozzák, valamint a mindenkori hatalomra gyakorolnak nyomást egy környezettudatosabb politika érdekében.

Mikor? 2019. november 20. szerda 18:00-21:00

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

A film utáni közös beszélgetést Fuhl Dani moderálja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/490050821770597/

 

BLOKÁD

Kelet-európai mozgalmak filmklub / Horvátország

A Blokád egyedi módon, belülről láttatja az utóbbi idők leghosszabb és politikailag legjelentősebb diáktüntetés sorozatát, ami 2009 áprilisában vette kezdetét a Zágrábi Egyetemen. A harc az oktatás piacosítása és a tanítási órák ellehetetlenítése ellen 34 napig tartott. A lázadás több mint húsz egyetemi kart érintett országszerte és a diákok aktív és jelentős politikai tényezővé váltak. A rendező mindent végigkövet: a lelkesítő kezdeti találkozóktól és az órák blokkolásától a kimerülés első jelein, a személyes dilemmákon és késő esti beszélgetéseken át, a tantestületi tagok kezdeti támogatásától egészen addig a pontig, amikor hátat fordítottak a mozgalomnak. A film a 2013-as magyar Egyetemfoglalást is inspirálta.

Mikor? 2019. december 11. szerda 18:00-21:00

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

A film utáni közös beszélgetést Fernengel Ági, szociológus, a Közélet Iskolája oktatási programfelelőse moderálja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2073856196243579/

 

***

Az eseményeket a Rosa Luxemburg Alapítvány támogatja.

További információ és filmklubbal kapcsolatos megkeresések: www.kozeletiskolaja.hu, kozeletiskolaja@gmail.com,  06 20 957 1610 (Fernengel Ági)

További képzéseink és miskolci filmklub eseményeink