Barion Pixel

Tudástár

Bodor Péter: Cseppben a tenger – A politikai pluralizmus kialakulása egy budapesti lakótelepen (1990)

 „Én nem éreztem jónak a beköltözők közti szellemet; a zárt lépcsőházakban mindenki visszavonult a saját lakásába, és azzal volt elfoglalva, hogy megszervezze a saját életét…” mondta Báthory Béla, a későbbi Újpalotaiak Baráti Egyesületének elnöke.

Bodor Péter Cseppben a tenger című könyve az Újpalotaiak Baráti Körének indulását mutatja be, ami az államszocializmus végének egyik első bejegyzett és példaértékű civil szervezeteként indult, és ma is működik.

Az egyesület tagjai ’80-as évek végén kezdtek el dolgozni azért, hogy közösséget teremtsenek és kulturális programokat hozzanak a nemrég felhúzott lakótelepre.

„Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy ne fogadják kritikátlanul, amit a helyi hatalom felkínál, ne vegyék tudomásul szó nélkül, amit kapnak. Szóljanak bele, vegyék kezükbe a körülöttük lévő ügyeknek az irányítását vagy legalább az alakítását.” – foglalta össze egy szervező az Újpalotaiak Baráti Körének küldetését. Nem véletlen, hogy a pártállami hivatalok képviselői megpróbálták ellehetetleníteni vagy legalább elodázni az Egyesület megalakulását.

Korábban Magyar mozgalmak filmklubunk részeként vetítettük az Újpalotaiak Baráti Körének megalapításáról és az akörüli feszültségekről szóló Egységben az erő című filmet. A filmvetítés utáni beszélgetésen jutottunk hozzá a meghívott vendégnek, Péterfi Ferenc közösségszervezőnek és Varsányi Gyula, az Egyesület közösségi lapjának, a Toronyhírnek az első főszerkesztőjének köszönhetően ehhez a könyvhöz.

A Cseppben a tenger egy olyan különleges mozgalmi forrás, ami friss szemmel mutatja be a résztvevők szemszögéből, hogy milyen nehézségekkel és elvárásokkal kellett szembenéznie egy induló civil közösségnek a ’80-as évek végén, és milyen motivációik és módszereik voltak a tagoknak a szerveződéshez, közösségül fejlesztéséhez.

TÖLTSD LE A KÖNYVET IDE KATTINTVA! 

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás