Közpolitikai mentorálás a CEU-n

 

Munkatársunk, Dósa Mariann az előző tanévben roma és menekült diákokat mentorált közpolitika témában a Közép-európai Egyetem két mesterszakra felkészítő programjának keretében (Roma Graduate Preparatory Program és Open Learning Initiative). Az RGPP program egy diákjának beszámolóját olvashatjátok a kurzusról.

Miután már munkatapasztalatot szereztem nemzetközi szervezeteknél, minisztériumoknál, ügynökségeknél, helyi önkormányzatoknál, valamint roma civilszervezeteknél és hálózatoknál Szerbiában, úgy döntöttem, a szerbiai roma közösségért akkor tudok többet tenni, ha tovább fejlesztem magam a közpolitika terén. Ezután választottam ki a Közép-európai Egyetem romákat továbbtanulásban segítő programját, az RGPP-t, ahol másokkal együtt egy tízhónapos Bevezetés a közpolitikába kurzuson vettem részt.

A nagyon összetett és átfogó, de mindenekelőtt nagyon élvezetes kurzus során Mariann rávezetett minket, hogy analitikusan és kritikusan gondolkozzunk közpolitikai problémákról, megoldásokról és az általánostól eltérő lehetőségekről is. A kurzust úgy tervezték, hogy tágítsa a látókörünket, a figyelmünket a közpolitikai témákra, fogalmakra és elméletekre irányítsa, és ezeket kritikai szövegeken, órai beszélgetéseken és prezentációkon, írásgyakorlatokon keresztül vitattuk meg.

Az órák tökéletes környezetet és lehetőséget teremtettek olyan általánosabb kérdések megvitatására is mint: Mi az a közpolitika? Mi a kapcsolat a közpolitika, a politika és a hatalom között? Csak úgy, mint ennél specifikusabb kérdésekre: Mi az a társadalom-, egészség-, oktatás-, foglalkoztatás-, kisebbségpolitika? Én személy szerint nagyon hasznosnak találtam a kurzus második felében tanult elméleteket és elemzési kereteket, amiket a közpolitika megértésére és igazolására vagy akár kritizálására is használhatunk. Ezek lehetővé tették számomra, hogy tanuljak róluk és használjam is ezeket a magyarázó és kritizáló eszközöket, és komolyabban alkalmazzam is ezeket olyan közpolitikai problémákon, amikkel a roma közösségek napi szinten szembesülnek. Összességében a kurzus során lehetőségem volt tanulni arról, hogy milyen egy kutatási folyamat, és milyen módszerekkel érdemes közpolitikát kutatni. A mentorom segítségével egy kutatási anyagot készítettem a kurzus végére, amiben többféle kutatási módszert és felfogást is alkalmazok, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpolitikai diskurzus valódi eredményeken alapuljon.

Először azért jelentkeztem az RGPP programba, hogy az angol nyelvben fejlődjek, és hogy felkészüljek a közpolitika mesterszakra. De a Bevezetés a közpolitikába kurzus nem csak azokat az alapképességeket és tudást adta meg nekem a közpolitika területéről, amit vártam tőle, hanem olyan eszközöket és önbizalmat, amivel tényleges változást hozhatok a közösségemnek.

Igor Kostic