Megaphone2018 – Szerveződj kelet-európaian!

 

2018 november közepén több mint száz kelet-európai aktivista és civil gyűlt össze Kolozsváron, hogy arról beszéljenek és tanuljanak: mit tehetnek az ügyeik hatékony képviseletéért az egyre autoriterebb politikai környezetben. Mi is részt vettünk a Megaphone2018-on, és két napig tanultunk a régió tenni akaró aktivistáival.

Hogy használjuk az érdekérvényesítésben a technológiai eszközöket? Ez a kérdés fogta össze az intenzív két nap programját. A találkozó főszervezője a TechSoup Europe volt, ami azon dolgozik, hogy az állampolgári önszerveződést és civil szervezeteket technológiai eszközökkel segítsék a minél sikeresebb közéleti fellépésben. Ehhez a vezérfonalhoz kapcsolódva választhattak a résztvevők a párhuzamosan futó műhelybeszélgetések közül. Tanultunk videóvágó eszközöket használni, adatvizualizációról, és arról is, hogy csináljunk „jó propagandát”, vagyis ne csak tartsunk a propaganda eszközeitől, hanem használjuk a mostani médiát a saját üzeneteink terjesztésére.

A leginspirálóbb beszélgetések mégis azok voltak, ahol kelet-európai aktivisták beszéltek sikeres alulról jövő szerveződések tapasztalatairól. A Lengyel Női Sztrájk egyik szervezője, Klementyna Suchanow beszélt arról, hogy hogyan léptek fel két éve az abortusztörvény szigorítása ellen, országszerte hatalmas tömegeket mozgósítva, több mint ötven helyi tüntetéssel és országos női sztrájkot is hirdetve. A kormány kihátrált a javaslat mögül, a Lengyel Női Sztrájk pedig azóta is aktív a politikában, önkormányzati képviselőik vannak, és az országgyűlési választásokon is indulnak majd jelöltek az ő színeikben. A szintén lengyel Jakub Rok, a Táborozz az erdőért aktivistája, arról beszélt, hogy tavaly hogyan akadályozták meg több hónapnyi következetes polgári engedetlenségi kampánnyal a kelet-lengyelországi, legnagyobb európai őserdő fáinak kivágását. Most azon dolgoznak, hogy nemzeti parkot alapítsanak az erdő területén, hogy többé ne fenyegethesse veszély az erdőt. Tudor Bradatan és Olga Popescu a Declic romániai aktivista csoportról beszélt, akik kreatív, vicces akciókkal politizálnak. Minél alacsonyabb belépési küszöbű akciókba vonnak be embereket, sokszor nehezen érthető bürokratikus változtatásokat „fordítanak le” közérthető nyelvezetre, és mozgósítanak ezekre az ügyekre. Hozzájuk fűződnek a tavalyi antikorrupciós tömegtüntetések, de a három hónappal ezelőtti, a család jogi definíciójának szűkítését célzó, román népszavazáson is erőteljesen kampányoltak.

Nagy szükség van ezekre az alkalmakra, amikor kelet-európai szerveződések találkozhatnak, és azt láthatjuk, hogy hasonló politikai helyzetben mások hogyan építenek elkötelezett aktivistacsoportokat, hogy állnak ki az társadalmi igazságosságért, és beszélnek közérthetően társadalmi problémákról. Ilyenkor kiderül, hogy a sokkal közelebb vannak a sikeres érdekvédelmi példák, mint hinnénk, és nem kell feltétlenül se a „Nyugatra”, se olyan messze a múltba tekinteni a példaképekért.

Fernengel Ági