Barion Pixel

Tudástár

Küldetésünk

A Közélet Iskolája 2020-as évét a változások és újratervezések határozták meg, a belső szervezeti átalakulások és a koronavírus járvány hatásai miatt is. Ebben az évben is van mire büszkének lennünk a munkánk és a közösségünk kapcsán is, amit megosztunk most veletek.

Ebben a rendkívüli évben is azért dolgoztunk, hogy

– a kirekesztett állampolgárok is aktívan részt tudjanak venni a közéletben

– az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközei minél szélesebb körben elérhetőek legyenek

– megerősödjenek a társadalmi igazságosságért dolgozó társadalmi mozgalmak

– a civil szervezetek tudatosan és demokratikusan működve tegyenek a társadalmi igazságosságért.

Mert a tudás erőt ad!

Oktatás

2020-ban 25 képzést tartottunk összesen kb. 400 résztvevővel. Csapatunk sokat dolgozott az online képzési módszertanunk fejlesztésén, amit azóta a képzőinkkel és más szervezetekkel is megosztottunk. A saját szervezésű képzéseink felét tartottuk online és a felét élőben Budapesten vagy Miskolcon, a járványhelyzethez alkalmazkodva. Büszkék vagyunk arra, hogy 2020-ban 150 különböző civil szervezet tagjai vettek részt a képzéseinken, és a résztvevők 40%-a érkezett Budapesten kívülről.

2020-ban is megtartottuk a már klasszikusnak számító és töretlenül népszerű képzéseinket: Az elnyomás arcai című képzést a társadalmi egyenlőtlenségekről, a Fotózás és aktivizmus képzést, félig személyesen és félig online tartottuk meg a Felszabadítás pedagógiája képzést és több alkalommal tartottuk online a Hogyan szervezzünk csoportot? képzést is.

Több régi képzésünket is továbbfejlesztettük 2020-ban, így a Nemi szerepek és nemek közti egyenlőtlenségek online mutatkozott be újra és több budapesti alkalom után most Miskolcon tartottuk meg a Hogyan beszélgessünk jól? moderátor képzést.

Közösségünk igényei alapján belevágtunk új mozgalmi-érdekvédelmi képzésekbe is. Ilyen volt az Akció és kampányszervezés és az online tartott Milyen egy erős mozgalom? képzés is.

Két alkalommal szerveztünk városi sétát a Népi Kollgéiumok Országos Szövetségének történetéről: először a kritikai pedagógia képzéseink résztvevőinek, majd nyilvános alkalomként is. A városi séta új módszer számunkra, amit már többször használunk képzéseink részeként is.

2020-ban is folytattuk a munkát azért, hogy az önkormányzati választásokon civil szervezetek és aktivisták is hatékonyan részt tudjanak venni, akár saját jelöltek indításával, akár más kapcsolódó kampánnyal vagy akcióval. 2020 során megjelent A választás mindenkié 2.0 című kiadványunk, ami több alulról szerveződő önkormányzati választási kampány tapasztalatait dolgozza fel, és amit a Közélet Iskolája születésnapján mutattunk be. A kötet ingyen letölthető a honlapunkról is. Emellett először tartottuk meg a Hogyan legyél kampányfőnök? című képzésünket is a 2019-es józsefvárosi Pikó-kampány tapasztalati alapján.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy képzéseink minőségét továbbra is magasra értékelik a résztvevők! Egy 5 fokú skálán a képzéseinket átlagosan 4,7-re , a képzőink teljesítményét pedig átlagosan 4,9-re értékelték a résztvevők 2020-ban.

Filmklubok, beszélgetések

2020-ban is fontosak voltak számunkra a kisebb elköteleződést igénylő ismeretterjesztő programok, hogy minél több ember ismerje meg a munkánkat és az általunk képviselt értékeket. Tavasszal négy vetítésből álló Nők és társdalami mozgalmak filmklubot szerveztünk a FES-sel együttműködésben, budapesti és miskolci vetítésekkel, összesen 210 ember részvételével.

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt három online beszélgetést szerveztünk a koronavírus társadalmi hatásairól összesen 600 fő részvételével a következő témákban: „Válság és szolidaritás az oktatásban”, „Szegénység és önszerveződés koronavírus idején” és „Önkormányzatok és közösségi válságkezelés.

A képzéseink és eseményeink továbbra is ingyenesek Budapesten és Miskolcon is, amit nektek is köszönhetünk – hálásak vagyunk azoknak, akik szállásadóként, adománnyal vagy képzési hozzájárulással támogatják a munkánkat.

Részvételi akciókutatás

Az év elején elindult a legújabb részvételi akciókutatásunk is, amelynek címe Küzdelmeink története és jövője. Célja, hogy feltérképezze, milyen politikai lehetőségeket rejt a koronavírus járvány a társadalmi szerveződések számára, és hogyan tudnak ezekkel hosszú távon is élni. A kutatás 2021 végén zárul majd le.

Ebben az évben is nagy érdeklődés volt A kutatás felszabadító ereje – a részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata című, 2019-ben megjelent kötetünk iránt, ami egy hiánypótló módszertani kötet magyar nyelven. A kötetet Miskolcon is bemutattuk egy műhelymunka keretében. Emellett több online Részvételi akciókutatás képzést is tartottunk az év során, hogy terjesszük a közösségi kutatás módszertanát és szemléletét.

Stratégiai tervezés

2020-ban hat szervezetnek segítettünk stratégiai tervezésben, és abban, hogy tudatosan, átgondoltan, és így valóban hatékonyan és eredményesen tudják végezni munkájukat. Büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozunk kutató, oktatási, közéleti, környezetvédelmi és lakhatási szervezetekkel is a stratégiájuk építésén.

Játékosítás

2020-ban is folytattuk az utunkat a játszva tanulás felé. Elkezdtük saját fejlesztésű aktivista társasjátékunk, a Szerveződj! széleskörű terjesztését, amivel itt ismerkedhettek meg egy rövid videó segítségével.

2020-ban folytattuk a Szerveződj! játékvezető képzéseket és három videót is forgattunk a játék népszerűsítésére, hogy minél több közösségbe eljusson a társasjátékunk, amely aktivizmusra, érdekvédelemre és kampányszervezésre tanítja a résztvevőket. Mi magunk négy szociális és közösségi helyszínre szerveztünk aktivista társasjáték estet.

Közösségünk és otthonunk

2020-ban tovább épült a Közélet Iskolája csapata. Anna, Ági, Juli és Tessza a csapat állandó tagjai. Új tagként csatlakozott hozzánk Bite Sári oktatásszervező és Bauer Flóra közösségi koordinátor. Rövid ideig munkatársunk volt Képes Norbert is miskolci koordinátorként. Ebben az évben is számíthattunk a kuratóriumunk segítségére, és idén is tartottunk Képzőtalálkozót, ahol az összes aktivista tanár, akikkel együtt dolgozunk, közösen tudott beszélgetni arról, mit jelent nekik a Közélet Iskolája képzőjének lenni, és ötleteltünk arról is, hogyan tudnánk jobban összehangolni a képzéseket, fejleszteni a pedagógiai módszertanunkat.

Új lendületet kapott az önkéntes programunk, így az év végére 23 aktív, elkötelezett önkéntes segíti rendszeresen a munkánkat, kisebb feladatokat átvállalva tőlünk és saját fejlesztéseken, programokon is dolgozva. Ezen kívül sok régi és új segítőnk is támogat minket egyszeri munkákkal. Nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ilyen gördülékeny legyen ez az évünk.

Az indulásunk óta az Auróra Közösségi Házban van az irodánk és a képzőtermünk, ez a Közélet Iskolája otthona. 2020 decemberében adománygyűjtő kampányt indítottunk azért, hogy ismét akadálymentes legyen ez a tér. Az „Akadálymentes Aurórát az új évben!” kampányban több civil szervezet és több mint 120 egyéni adományozó révén összegyűjtöttük a szükséges 2,5 millió forintot, és így a közös erőfeszítésünknek köszönhetően akadálymentesen tud majd újranyitni az Auróra 2021-ben. Köszönjük, hogy támogattatok minket ebben!

Köszönjük, hogy velünk voltál és segítetted a munkánkat 2020-ban is!

Kérünk, ha teheted, támogasd továbbra is a Közélet Iskoláját és járulj ezzel is hozzá a kirekesztett emberek állampolgárságának megerősödéséhez és a magyar demokrácia fejlődéséhez!

Itt tájékozódhatsz bővebben a munkánkról:

www.kozeletiskolaja.hu/page/tamogass-minket

www.kozeletiskolaja.hu

www.facebook.com/KozeletIskolaja

www.instagram.com/kozeletiskolaja

kozeletiskolaja@gmail.com

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás