Mozgalmi képzésen voltunk

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

Sokak kérdezik világszerte, hogyan tudják csoportos érdekeiket érvényesíteni, ha elnyomják, bántják őket, mindennapi jogaik sérülnek, vagy bármilyen hasonló baj van. Az elmúlt két hónapban erről tanultunk itt Budapesten, a Közélet Iskolájában filmeken keresztül – megbeszélve, elemezve a filmeket és szakirodalmat hozzáolvasva.

Hogyan is lássunk neki - mi is a recept?

Kell hozzá egy jó csapat, egy csoport ember. Jó, ha van egy vezető lélek, aki szónokol is, vezető kommunikációs vonalat ad. Kell egy közös terv, stratégia. Ha munkánkat rögzítjük és dokumentáljuk, akkor biztos, hogy nagyobb sikereket tudunk elérni. Érdemes ezek megléte után ügyvéd segítségét is kérni, mert gyakran jogi határozatért, bírói döntésért vagy jogszabályok módosításáért kell küzdenünk. Mindig van lehetőség nemzetközi segítséget kérni, a nemzetközi normákra hivatkozni pedig érdemes. A tömeg már magától mellénk áll, ha látja: az igazságért harcolunk, egy olyan probléma kapcsán, ami akárkit érinthet, és őszintén, szívvel küzdünk.

És hogy milyen filmeket láttunk ezekkel kapcsolatban?

Voltak magyar, afrikai és amerikai hajléktalan és fogyatékos emberek, rendőri erőszak áldozatai, gyárfoglalók, környezetvédők, és pénzügyi csőd közelébe került államok áldozatai is azok között, akiknek eseteit megismertük. A szakmai vendégek mindig segítettek a lényeges elemekre felhívni a figyelmet, illetve az aktuális helyzetről adtak friss képet. A kiosztott írásbeli, történeti anyagokat mindehhez hozzáolvasva nagyon jó alapot kaptunk ahhoz, hogy mi magunk is segítői lehessünk a hasonló problémákkal küzdőknek, akár már létező szervezetek segítségével, akár önállóan melléjük szerveződve.

Elhatároztuk, hogy tartjuk a kapcsolatot mintegy egymást megismerő munkacsoport, melyben voltak még tanuló szakember jelöltek és már évek óta aktívan dolgozók is – pl. menekülteket segítő és környezetvédő szervezetből, illetve érintettek fogyatékosügyi, munkanélküli és hajléktalan hátrányos helyzetből. Találkoztunk a Közmunkás Mozgalommal, a Város Mindenkié aktivistáival, és a Védegylet Kisközösségek Átalakulásban programjában résztvevő szerveződéseket is megismerhettük.

Valószínűleg még hallhattok rólunk!

a képzés egyik résztvevője

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről