Barion Pixel

Tudástár

Az elmúlt hétvégén három napos képzésen vettünk részt, a Közélet Iskolája keretében. Nagy várakozással néztünk a három napos alkalom elé, mert bár nagyon vegyes társaság verődött össze szerte az országból, egy dolog közös volt bennünk. Mindenki, jobbítani, változtatni szeretne a társadalmunk bizonyos területén. Azért mentünk, hogy ehhez új eszközöket ismerjünk meg, és megtanuljuk azokat haszni. Úgy érzem, ezeket meg is kaptuk.

Megtanultuk, hogy a céljainkat és a belső lelki, szellemi állapotunk nem érdemes ketté választani. érdemes a motivációinkat tisztázni, mert sokat segíthet krízisek esetén is. Azok pedig lesznek, de ha ezeket tanulási lehetőségeknek fogjuk fel akkor nyereséggel jöhetünk ki ezekből. Számomra az a megközelítés is sokat adott, miszerint mindig a célból kell kiindulni nem pedig a jelen helyzetből, onnan érdemes visszafejteni a dolgokat. Fontos, hogy legyen egy elképzelt képünk a ideális világról, ahol teljesül az a cél, amiért sokszor önkéntes alapon dolgozunk éveken át. Jó, ha ezt 2-3 mondatba megtudjuk fogalmazni. Elsősorban magunknak, hogy ha nem mennek olyan jól a dolgok, akkor ez segíthet a túllendülni és folytatni az utat a cél felé, de mások bevonásában is sokat segít a világos cél megfogalmazása. Abban is segít ez, hogy tisztán lássuk, hogy mit, miért csinálunk.

Nagyon hasznos lehet a képek, belső képek használata, ami megmozgat és inspirál saját magunkat, illetve másokat is. Ha már megemlítettem a célt, annak elérésiben sokat segíthet egy jó stratégia, ami olyan mintegy térkép, ami a célba vezet minket. Segít racionalizálni, megtalálni a hatékony eszközöket, ezeket a tevékenységekben használni. Egy ilyet megalkotni sok munka és jó ha minél több munkatársunkat sikerül bevonni ebbe a folyamatba, mert így mindenki magáénak fogja tekinteni a célt és annak az elérése jobban megmozgatja őket. Fontos, hogy ez ne egy halott dokumentum legyen, hanem a szervezet működését aktívan befolyásoló és megkönnyítő segítség, ami nincs kőbe bevésve, sőt fontos, hogy időről időre elővegyük és felülvizsgáljuk. Egy ilyen kontrollt, jó összekötni egy 3-4 napos úgy nevezett elvonulással, amikor időt adunk maguknak és egymásnak, hogy átgondoljuk, hogy mit miért csináljunk és ezek a tevékenységek tényleg a cél felé vezetnek-e minket? Egy ilyen alkalom nagy lökést adhat egy szervezet életében. 

Szinte biztos vagyok benne, hogy az itt megszerzett tudás mindnyájunknak nagy segítséget fog adni, amikor saját, vagy a közösségünk társadalmi ideálján fogunk dolgozni. Összességében nagyon jól éreztük magunk. A sok új és hasznos információ okozta fáradságot jól ellensúlyozták azok a tanulságos játékok, amelyek segítségivel, szintén sok és érdekes ismeretre tettünk szert. Saját és a társadalmunk működéséről.

Én nagyon várom, hogy a képzés alatt megszerzett tudást, átültessem a munkámba.

Kiss Csaba

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás