Barion Pixel

Tudástár

Az Alternatív Közösségek Egyesülete, a Szabad Terek és a Közélet Iskolájának köszönhetően Debrecenben lehetőségünk nyílt kipróbálni magunkat egy teljesen innovatív és egyedi társasjátékkal. Az alkalomra öt aktív fiatal érkezett és vártuk, hogy mi fog történni velünk: Flóra és Gyula miután bemutatkoztak, meséltek nekünk arról, hogy mivel foglalkozik szervezetük, ezután elkezdtük a három körös játékot, ahol különböző társadalmi kérdésekre kereshettünk megoldást, megoldást nyújtó lehetőségeket.

A játék egyszerű: minél különbözőbb társadalmi lehetőségek és a szerencse szorzatával kell retorikai képességünk megcsillogtatásával pontot gyűjteni, hogy egyre kevésbé demokratikus országokban is tudjunk a civilek problémáival megküzdeni, és megoldani egy-egy nehéz helyzetet. Ilyen eset volt egy támogatott gyógyszer fizetőssé tétele, a melegek házasodása, önkormányzati bérlakás-tömb lerombolása, amiket meg kell akadályozni közös erővel.

Kik leszünk: ott élők, aktivisták, szakértők, vagy csak szimpla civilek, akik segíteni akarnak? Kiket vonjunk be: parlamenti képviselőket, a sajtót, szervezzünk tüntetést, keressünk fel híres embereket? Rajtunk állt a döntés, és az is, hogy milyen összefoglalót adunk az eseményekről, ugyanis Gyulától többször is szerezhettünk plusz pontot, ha ügyesen csináltuk a feladatot. Számomra az volt a meglepő a játék során, hogy a mindennapi életben egy társadalmi ügyért egyféleképpen állunk ki: vagy a sajtót keressük meg, vagy politikai/jogi utat keresünk, demonstrálunk/sztrájkolunk egy-egy ügyért, miközben ezen eszközökkel együttesen fellépve, több fronton is harcolva egy ügyért található meg csak a tökéletes megoldás.

Talán, ha minél szélesebb körben ismert lenne ez a játék, többen átélhetnék azt, amit én is: azóta a társadalmi problémákra több irányból is próbálok megoldást keresni. Szebb hely lenne a világ, jobban ki tudnánk használni a civilek erejét, az erőforrásokat? Biztosan! Nagyon inspiráló volt Gyula élettörténete, a mesélt érdekességek, és jó volt másokat hallgatni, közösen összefogni egy-egy elméleti probléma megoldásán. Köszönöm, hogy eljöttek a szervezők hozzánk, és hogy részt vehettünk ezen a nagyszerű rendezvényen, ha még jönnek hozzánk, én biztosan megyek!

Dobó Dániel beszámolója

A program megvalósulását a Szabad Terek Hálózat támogatta

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás