Barion Pixel

Tudástár

Március végén három napon keresztül dokumentumfilmeket vetítettünk Miskolcon, beszélgettünk mozgalmiságról, önkormányzatról és társadalmi víziókról – ez volt a Tripla filmklub. Fernengel Ági beszámolóját olvashatjátok.

Most tavasszal tartunk először programokat Miskolcon, ami egy nagy lépés a Közélet Iskolája életében. Ebben a félévben két képzéssel és a Tripla filmklubbal mutatkozunk be a városban. 2019 március végén három különböző helyszínen vetítettünk három estén keresztül, összesen több mint 50 résztvevőnek.

A filmklubok fókuszában az önszerveződés állt, és olyan témák, amelyek Miskolc számára is sürgetőek. A Zöld Sárkány Teaházban vetítettük a Nem szegényeknek való vidék-et, ami A Város Mindenkié csoport lakhatási érdekvédelmi munkáját követi. A második nap az Adát polgármesternek című filmet néztük meg, ami Ada Colau 2015-ös nyertes önkormányzati kampányáról szól Barcelonában, és ahogyan a devizahiteleseket ért igazságtalanságok ellen küzdő aktivistából politikussá válik. Végül a Tintában vetítettük a Mérges Buddha című filmet, ami a volt sajókazai, most pedig miskolci Dr. Ámbédkar Iskola munkájáról szól, akik egy buddhista másodikesély iskolában tanítanak cigány fiatalokat.

A vetítések után meghívott vendégekkel beszélgettek a résztvevők. Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié aktivistája beszélt a magyarországi lakhatási válságról, a szolidaritás fontosságáról az elnyomás elleni küzdelemben, és személyes útjáról az aktivizmusban. A második nap Udvarhelyi Tessza a Közélet Iskolája részéről és Varga Andrea a Padtársak tagja beszélgettek arról, hogy mi történt Barcelonában, amióta megválasztották Ada Colaut polgármesternek, hogyan szerveződik továbbra is ez a mozgalom, hogy jelen legyenek a városban, és becsatornázzák a támogatóik véleményét, és hogyan próbál egy élhető és lakható várost teremteni Barcelonából, amit lassan megfojt a tömegturizmus. Majd arról gondolkoztunk közösen, hogy hogyan lehet egy hasonlóan mozgalmi és alulról szerveződő kampányt megvalósítani Magyarországon. A harmadik napon Budai Julianna és Derdák Tibor beszéltek arról, hogy hogyan alakult ki a borsodi iskola, ami a Dr. Ámbédkar neve köré szerveződő nemzetközi mozgalom része. Dr. Ámbédkar Indiában érinthetetlennek született, de elvégezte az egyetemet, és ő vezette a független India alkotmányának megírását. Az ő buddhista mozgalmához kapcsolódva dolgoznak azon az iskolában, hogy pozitív identitást teremtsenek és közéleti részvételre neveljék az itt tanuló cigány fiatalokat.

A három nap alatt sokat gondolkoztunk együtt az önszerveződésről és a politikáról, mi pedig egyre többet tanulunk a beszélgetésekből Miskolcról. Köszönjük a részvételeteket és Varga Andreának, hogy a vetítések közben elkalauzolt minket a Factoryba, a vasgyári utcákban, az újmassai őskohóhoz, a kisavasi pincékhez, az ipartörténeti emlékházba és még a Mexikóvölgyön is át.

Azon dolgozunk, hogy bemutatkozó programjainkat, egyre több miskolci programunk kövesse. Ha szeretnél értesülni ezekről, iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

Fotók a miskolci hétvégéről >>>

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás