Barion Pixel

Tudástár

Videó érdekvédelem képzést tartottunk 2019 márciusban a Jogriporter Alapítvánnyal együttműködésben. Takács István Gábor és Surányi Ádám képzők tartották a képzést. Két résztvevő, Czinege Bea és Jurewicz Ádám beszámolóját olvashatjátok a három napos képzésről.

Szuper lehetőség aktivisták számára, hiszen olyan tudást kapnak, amit azonnal fel tudnak használni. Nem szükséges előképzettség, az oktatók a saját, éveken át megszerzett tapasztalataikat adják át nekünk, ezért egy komplett, gyakorlatias képzést kaptunk. Nekem a személyessége tetszett a legjobban, sokkal jobban esett olyanoktól tanulni, akik valódi értéket tesznek hozzá filmjeikkel egy történet elmeséléséhez. A bevezető rész után máris filmeztünk és vágtunk, így a harmadik napra akár a saját elkészült filmetekhez is kaphattok tanácsokat. Mindenképpen érdemes beleVÁGNI! 🙂

Czinege Bea

Azzal a céllal érkeztem erre a videó aktivizmus képzésre, hogy megtanuljam dokumentálni a környezetembe található társadalmi problémákat, melyeket már gyermek/kamaszkorom óta figyelemmel követem. Valahogy amilyen érdekesebb, bosszantó, felháborodást kiváltó társadalmi vitát gerjesztő dokumentumfilmeket szeretem nézni, és mindig az volt a célom, hogy valahogy én is egy ilyen társadalmi célú társadalmi problémákkal foglalkozó vlogot indítsak. A képzésben az a jó, hogy ingyenes, de ha megnyerem a lottó ötöst, vagy ha lesz egy jól fizető állásom, akkor biztosan támogatnám a Közélet Iskoláját.  A képzésben a kedvenc témáimról készült videókat mutattak be: HIV/AIDS kérdés, Oroszország LMBTQI és drogpolitikája, kábítószerügy. Szociológusként ezzel is foglalkoztam, mert ez egy fontos, rögzült téma nálam.

A képzésen megtanították nekünk, hogy hogyan kell vágni videót, hogyan kell idegen zenét beszúrni, egy klip alá, feliratozni. Köszönet képzést tartó Pistinek és Ádámnak. Ezen felül azt is élveztem, hogy életemben ismét járhattam a CEU épületében, ami a képzés egyik helyszíne volt, mert szoktam egyéb dolgok miatt is járni oda és a tudás és a kutatás szabadságát jelképezi az az épület számomra.

A videó aktivizmust azért tartottam hatékonyabbnak mert azonnali reakciót vált ki, ha olvasol vagy csak képeket látsz, akkor ott emészted az információkat, itt egyből feldolgozza az agyad, ha egy komoly társadalmi problémáról szóló filmet látsz.

Jurewicz Ádám

Fotók a képzésről itt >>>

Fotó: Várady István

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás