Barion Pixel

Tudástár

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

Az elsődleges kommunikációs felület az, ahol látják és hallják egymást a résztvevők. Mindegyik felületnek vannak extra funkciói: van, ahol chatelni lehet, van, ahol kisebb különszobákat létrehozni, szavazni, reakciókat küldeni is lehet. Érdemes állandó felületet választani, és figyelembe venni a választásnál az extra funkciók mellett azt is, hogy mennyire könnyű belépni, igényel-e regisztrációt, installálni kell-e a programot előre, hozzáférhető-e mindenkinek. Röviden írunk három felületről, amit mi használtunk már: ezek a Zoom, a Jitsi és a Facebook Messenger. Sok más felület is használható alap kommunikációs felületként, pl. a Microsoft Teams vagy a Skype.

Zoom

Találkozó indításához regisztráció szükséges, és hasznos, ha a résztvevőknél is le van töltve a program. A találkozók időzíthetőek, a résztvevőket egy linkkel hívhatjuk meg. Az egyik legelterjedtebb felületté vált a járvány alatt, sok hasznos, beépített funkciója van (pl. chat, képernyőmegosztás, rajzolás, szavazás, hangulatjelek, stb.), a fizetős verzió sok résztvevővel is működik, jelszóval és várószobával védett beszélgetéseket indíthatunk és különszobák (breakout room) segítségével könnyű benne a kiscsoportos beszélgetés is. Az ingyenes verzióval két résztvevő fölött maximum 40 perces megbeszéléseket lehet tartani, és a különszobák sem elérhetőek ebben a verzióban. A Zoom használatáról itt található egy kézikönyv.

Jitsi

Ingyenes online felület, regisztráció nélkül használható, nagyon könnyen létrehozható benne egy beszélgetés. A Zoom jó ingyenes alternatívája, de olykor rosszabb minőségű képet, hangot nyújt. A chat és a képernyőmegosztás is működik a felületen.

Facebook Messenger

Az elsődleges chat funkció mellett  hang- és videohívás is indítható rajta. A Facebookon keresztül vagy külön alkalmazásban is elérhető, hatalmas előnye, hogy nagyon közismert, viszont regisztrációhoz kötött. Folyamatosan fejlődnek és változnak a funkciói, most a hívásban 8 fő a limit, efölött szobákat lehet indítani. Érdemes előre utánanézni az aktuális funkcióknak, lehetőségeknek. Itt is lehet előre időzíteni a találkozókat, és van képernyőmegosztás funkciója is. Teljesen ingyenes.

Ez a cikk egy kéziköny részlete. A teljes kiadványért kattints ide:

Hogyan beszélgessünk jól a online térben? – Kézikönyv online találkozók szervezéséhez és moderálásához

Megosztás Facebookon
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás